- In 2023 registreerde grootbank ABN AMRO meer dan 150 miljoen betalingen met Tikkies, een nieuw record.
- ING en Rabobank hebben vergelijkbare diensten voor betaalverzoeken.
- De opleving van het aantal Tikkies komt mede door het herstel van het horecabezoek.
- Lees ook: Consument beknibbelt op kleding, woninginrichting en elektronica, maar geeft wel meer uit aan voeding restaurants en de kapper
Nederlanders betaalden dit jaar een recordhoeveelheid van 150 miljoen Tikkies, in totaal goed voor 6,6 miljard euro aan overschrijvingen. Dat meldt ABN AMRO, de bank achter de dienst voor mobiele betalingen. Andere banken als ING en Rabobank bieden ook hun eigen dienst voor betaalverzoeken aan.
Op Black Friday werden er meer dan een half miljoen Tikkies betaald en daarmee was het de drukste dag dit jaar, meldt ABN AMRO. De meeste Tikkies werden verstuurd voor eten, lunches en boodschappen. De grootste pieken ontstonden volgens de bank tegen het einde van de maand, wanneer de salarissen gestort worden.
Ook statiegeld kan via Tikkie uitgekeerd worden. In totaal werden er dit jaar ruim 2,1 miljoen statiegeldverpakkingen ingezameld en uitbetaald via Tikkie, volgens de dienst.
Opleving Tikkie-betalingen komt mede door herstel horecabezoek
Vorig jaar was er ook al sprake van een record. Het ging toen om 130 miljoen Tikkies die goed waren voor 5,5 miljard euro aan overschrijvingen.
Tijdens de coronapandemie werden er nog minder Tikkies verstuurd, mogelijk omdat betaalverzoeken vaak horecagerelateerd zijn en de cafés en restaurants verplicht gesloten waren. De betaaldienst werd in 2016 geïntroduceerd.